Wandelvierdaagse Diever 2016

Na dit jaar alweer 5 Kennedymarsen gelopen te hebben, besloten we nu de Drents Friese Woud Wandelvierdaagse van Diever te lopen. Deze was vorig jaar zo goed bevallen dat we hem nog een keer wilde lopen.

Dag 1

Donderdag 26 Mei      40 km

Vanmorgen om kwart voor vier liep de wekker af om tegen half 5 te vertrekken richting Diever. We reden automatisch naar de startlocatie van vorig jaar, maar daar was het heel erg stil. Er waren meerdere wandelaars die verbaasd stonden te kijken, maar het andere startadres stond daar aangeplakt en was er niet ver vandaan. Dus om kwart voor 7 aangekomen bij Groepsaccommodatie Het Kasteel konden we onze inschrijvingspapieren ophalen en om 7 uur konden we vertrekken. De 40 km. is de blauwe route voor deze 4 dagen. Alle afstanden hebben een eigen kleur.Zo hebben we kleurrijke pijlen.

De weersvoorspellingen waren gunstig voor vandaag dus we vertrokken in een korte broek met shirtje en een vest.Diever uitlopend gingen we via diverse landweggetjes richting Wapse. Dit was 5 km. en toen was er al een eerste rust bij Oens Huus in Wapse.

Het was hier wel de bedoeling dat je bij iedere rust een stempeltje gaat halen. Deze vrijwilligers genieten er ook van om dit te doen. Bij deze rust werden we ook meteen verblijdt met een banaan. Verder door het Nationaal Park Drents-Friese Woud met z’n Spaanse Koeien.

Mooie vergezichten en paadjes om zo op 10 km. bij de Mobiele post Schaapskooi Doldersum te komen. Na stempeltje gehaald te hebben verder door een klaphekje om zo op een mooi heidegebied te komen met runderen en een mooi bruggetje over de weg.

Klaphekje door en de weg over om zo via een wildrooster op een lang pad door een uitgestrekt heidegebied met schapen en runderen. Dit pad lag vol met uitwerpselen van de schapen dus je moest goed uitkijken waar je liep.

Door het bos verder naar de volgende rust op ruim 15 km. bij Zorgboerderij De Eikenhof in Boschoord. Hier na ons stempeltje gehaald te hebben eerst lekker een bakje koffie en een paar broodjes nuttigen. Het was op dit moment nog heel rustig bij deze controlepost omdat we in de voorhoede zaten en de 30 km. er ook nog niet was. De mensen op de zorgboerderij waren heel behulpzaam en vriendelijk.

Hierna ging de 40 km. verder met een lus van ongeveer 10 km. door het Landgoed Boschoord. Nu waren de pijlen alleen nog maar blauw. Het rode van de 30 km. was er af. Dit was weer een mooie ronde over mooie bospaadjes en een groene omgeving, langs de waterkant met de spiegeling van de varens in het water.

Hier konden we ons vest wel uitdoen want het zonnetje scheen en de temperatuur was goed. We kwamen ook nog langs een ven en uiteindelijk waren we weer bij de Mobiele rustpost in Doldersum. Hier was het ondertussen hartstikke druk geworden, de 30 en 20 km. wandelaars zaten hier nu ook. Een mooi plaatsje opgezocht om wat te eten en te drinken en op het moment dat we wilde vertrekken werden we aangesproken dat we ver van huis waren. Wat was nu het toeval dat er ook een groep aan de wandel was uit Brabant, waarvan een koppel uit ons dorp die ons kende. Even een praatje mee gemaakt en een stukje mee opgelopen. Uiteindelijk weer op ons eigen tempo verder.

Het was nu wel druk op de route dus verschillende mensen gepasseerd. Dan krijg je wel eens een opmerking van: moet je de trein nog halen? Op naar waar de eerste rust was bij Wapse. Hier kwam de 10 km. er bij dus nog drukker. Langs smalle paadjes door het bos weer terug richting Diever. Iets voor 2 uur waren we bij de finish waar we er ruim 41 km. op hadden zitten. Ons vol gestempelde kaartje inleveren zodat we meteen de nieuwe kaart kregen voor de volgende dag om dan niet meer in de rij te hoeven staan.

Dag 2

Vrijdag 27 Mei      40 km

Op deze mistige morgen om 6 uur aan het ontbijt om zo om 7 uur weer te kunnen vertrekken in Diever.

Deze keer gingen we Diever uit via een mooi landweggetje midden door een mooie haag. Hier zagen we over een weiland een ree wegrennen in de mist. De zon probeerde er doorheen te komen, maar was een vrij mistige zon.De temperatuur was al goed om te lopen lekker in een korte broek en een shirtje.

Daarna kwamen we bij het kanaal bij Dieverbrug. Deze gingen we bij de Dieversluis over. Hier liepen we ongeveer een km. of 4 langs het kanaal De Drentse Hoofdvaart om uiteindelijk bij de Camping Wittelterbrug  op 5 km. te komen.

Bij de ingang van deze camping keken we op een ooievaar die op zijn nest zat ook nog aardig in de mist.Stempeltje gehaald en een appeltje meegekregen voor de dorst en weer verder.Vanaf hier liepen we met een paar andere wandelaars verder door een bosrijk gebied. Tempo was vlot en zo waren we vrij snel bij de Mobiele post bij Anserpad op een kleine 10 km.

Stempeltje laten zetten en weer door om zo bij het Nationaal Park Dwingelderveld te komen. Hier liepen we een groot gedeelte over de hei en door het Drostenveen met een paar vennen richting het Theehuis Anserdennen, Ansen op 15 km. De zon had ondertussen goed zijn best gedaan dus het was heel aangenaam weer om hier even op het terras te gaan zitten. Eén wandelaar liep meteen door en met de ander hebben we nog lekker een bakje koffie genuttigd. Deze man liep de 30 km. dus die ging vanaf hier weer terug lopen terwijl wij nog een extra lus hadden van 10 km.

 

    Rust bij Theehuis Anserdennen

Deze lus ging over mooie paden richting Ruinen. Vrij snel werden we verrast met een

                                     Kikkerconcert

Diever 2 38in een paar mooie vennen waar we langs liepen. daarna kwamen we langs de molen  De Zaandplatte, waarbij we in de verte het plaatsje Ruinen zagen liggen. Vrij snel kwamen we bij de Brink Ruinen, mooi centrum om doorheen te lopen. Na Ruinen weer uitgelopen te zijn liepen we tussen akkers en weide velden door om zo weer in het Dwingelder bos te komen richting het Theehuis.

Hier was het ondertussen wel wat drukker geworden met veelal 30 km. lopers die hier hun keerpunt hadden. Na ons stempeltje weer richting de Mobiele post om zo het Nationaal Park Dwingelderveld weer achter ons te laten. Hier stond wel een frisse stevige wind waardoor het eventjes wel wat kouder aanvoelde. Ondertussen er alweer 30 km. opzitten dus even tijd voor wat drinken en te eten. Lekker bekertje frisse karnemelk en koffie ging er voor ons wel in.Wat gesprekken gevoerd met andere wandelaars om zo weer met volle moed verder te gaan met de laatste 10 km.

Hierna weer met een andere wandelaar de volgende 5 km. gelopen. Als je zo met iemand oploopt en andere gespreksstof hebt gaat het voor het gevoel wel sneller. Ondertussen kregen we een mooi vergezicht van het plaatsje Dwingeloo met zijn mooie kerk.

Weer teruggekomen bij de camping zagen we de Ooievaar weer op zijn nest, maar nu in het zonnetje. Temperatuur was ondertussen weer opgelopen.Het laatste stempeltje weer gehaald en de mensen gegroet uit ons dorp en op naar de finish. Weer iets voor twee kwamen we daaraan met 41 km. op de teller. Kaartje weer omgewisseld en uitrusten voor de volgende dag.

 

Dag 3

Zaterdag 28 Mei        40 km

Na ons buikje weel vol te hebben gegeten bij het vroege ontbijt van 6 uur vanmorgen reden we weer richting Diever. Niet eerder dan 7 uur krijg je je stempeltje en de routebeschrijving om te kunnen  vertrekken voor deze wandeling. Na ongeveer 500 m. na vertrek gingen we een zandpad op om zo meteen in de bossen te belanden van het Drents-Friese Wold Veldhuizen.

 

Het weer was weer goed vandaag, bewolkt en af en toe zon en niet koud dus weer vertrokken in korte broek en shirtje. Wel bewapend met paraplu en wegwerpcape i.v.m. evt. buien die voorspeld waren. Na alweer 5 km. kwamen we bij de eerste rust wat deze keer de mobiele post was. Na ons stempeltje gezet te zijn kregen we hier een mandarijntje.

Nu gingen we weer door de bossen een gedeelte over het Belevingspad. Een pad in het Nationaal park Drents-Friese wold met 10 verschillende objecten waarvan wij het boomstammenpad gepasseerd zijn.

Na het bos uit te komen kwamen we na ruim 10 km.bij Het Restaurant El Nino in Hoogersmilde aan.voor een volgende stempeltje. Ook hier niet gestopt en door.Hier gingen we het kanaal over De Drentse Hoofdvaart om zo langs akkers en velden met uitzicht op de tv-mast met een lus weer terug te komen bij het kanaal. De brug de Beilervaart over (een zijtak van het kanaal). Een gedeelte lopend weer langs het kanaal gingen we over een zandpad  richting de tv-mast om er zo uiteindelijk vlak langs te lopen. Een rondje rond de mast en langs de andere kant weer terug richting  het kanaal.

Via een andere brug weer het kanaal over en zo een gedeelte lopend door Hoogersmilde uitkomend op de Camping De Horrebieter. Hier hadden wij er ruim 15 km. opzitten. Lekker een bakje koffie en een broodje op het nu nog rustige terras. Hierna vertrokken we voor de extra lus van de 40 km. Dit was een rondje door deze mooie bossen en weer een gedeelte over het Belevingspad.(Deze keer passeerde we de dierendriessprong).

Even poseren in de spiegel!Diever 3 24

                                  Dierendriesprong

Na weer terug aangekomen te zijn op de Camping ons stempeltje gehaald en meteen door. Het was ondertussen al wel drukker geworden. Nu liepen we terug met de 30 km. lopers naar de rust bij het Restaurant. Deze zou 4 km. moeten bedragen maar na een kleine 2 km. door het plaatsje Hoogersmilde gelopen te hebben waren we er al.

Hier was het aardig druk,  dus we besloten toch maar door te lopen naar de Mobiele rust. Een mooi gedeelte door de bossen en soms over fietspaden die we al belopen hadden zodat we ook nog eens tegenliggers hadden. Bij de rust konden we gelukkig wel even zitten want we hadden wel trek om te eten. Lekker bekertje karnemelk en een bakje koffie met een paar broodjes. Gezellig gekletst met een paar vrouwen die bij ons aan de picknicktafel zaten. Na eventjes gezeten te hebben verder naar het eindpunt.

 

Van een Medewandelaar die we tegenkwamen mocht ik een foto maken van zijn toepasselijk shirtje.Diever 3 40

Het zonnetje liet zich regelmatig zien, wat de bossen nog extra mooi maakte. Maar het werd ook wel broeierig warm. Na het verlaten van de bossen werden we op de foto gezet door een fotograaf en kregen we een bonnetje om de foto de volgende dag evt. te kunnen kopen.De finish bereikt iets voor 1 uur op 36 km.

          Hier het stempelkaartje van dag drie aan beide zijde bestempeld.  diever 3 49

Dag 4

Zondag 29 Mei        40 km

De weersvoorspellingen waren vandaag niet zo best nl. kans op buien met onweer dus weer onze regenspullen mee in de buidel.Korte broek en shirtje was voldoende want aan de temperatuur lag het niet. Om 5 voor 7 mochten we deze dag daarom al weg van onze stempelaar die deze 4 dagen voor gezelligheid zorgde.

We gingen meteen een landweggetje op langs de camping van Diever. Daarna kwamen we meteen in het Natuurgebied  terecht van het Drents-Friese Wold  Diever zand. Genietend van deze mooie omgeving en even een glimp opgevangen te hebben van een ree liepen we verder naar Oude Willem op ongeveer 5 km. waar de rust was bij een camping. Tweede stempeltje weer op de kaart en met een rol pepermunt mee konden we weer verder.

Door het natuurgebied Drents-Friese Wold Appelscha waar we kort langs een aantal Schotse Hooglanders liepen met een kalfje erbij. Over brede zandpaden met flink ongelijke stukken en plassen erin stapten we vrolijk verder tot natuurlijk weer de volgende Mobiele rustpost. Deze was op bijna 12 km.midden in het bos bij Wateren.

Meteen door om zo weer de Spaanse koeien te zien staan in de verte en bij het mooie heidegebied van het Doldersummerveld te komen waar nu de schapen niet te zien waren. Over dit pad wat hier dwars door de heide loopt hadden we de eerste dag ook gelopen alleen toen lag het vol met uitwerpselen van de schapen maar nu was het helemaal clean en geen schaap te zien. Nu gingen we aan het einde van dit pad de andere kant op dan  de eerste dag.

Verder langs mooie vennen om zo bij camping De Blauwe Lantaarn in Wateren uit te komen. Hier een bakje koffie en een broodje aan een picknicktafel met meerdere wandelaars. Na deze gezelligheid weer verder voor de aparte lus van ongeveer 10 km.voor de 40 km. lopers. Hier hebben we met vieren samen gelopen. Als je dan lekker aan het kletsen bent met anderen gaat het extra snel en voordat we het wisten waren we al weer terug op de camping. Mooie omgeving in ieder geval.

Nu hadden we al bijna 26 km. gelopen. Meteen weer door naar de Mobiele post waarbij we de andere kant van die omgeving te zien kregen. Bij deze rust wat fris gedronken en we hadden geluk we konden op een bankje zitten bij de andere twee wandelaars uit ons dorp.Even wat bijgepraat en toch maar gauw verder want de lucht begon te betrekken. Nog een kleine 10 km. te gaan.

Flink doorstappend kwamen we alweer vrij snel bij de laatste rustpost die we na ons stempeltje gekregen te hebben snel passeerde.De laatste 5 km. weer met iemand opgelopen zodat we ineens het eindpunt in zicht kregen. Gelukkig ging het niet meer regenen en kwamen we weer na een hele mooie tocht van ruim 40 km aan op het eindpunt.

Het was nog maar kwart over één. Dus niet slecht gedaan. Een blaaskapel zorgde voor een mooi ontvangst op deze laatste dag.Binnen onze medaille opgehaald en met een tevreden gevoel naar huis.

 

 

Zo deze Vierdaagse zit erop, maar wij kijken terug op een hele mooie vier dagen met fantastisch weer en goed georganiseerde wandeltochten.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.